Antirasismen från vänster behöver intersektionalitet

Allting hänger ihop, det är ofrånkomligt. Om vi inte ser sambanden mellan klassamhället, könsmaktsordningen och rasismen  riskerar vi att inte se skogen för alla träd. Helheten är ett måste, för alla träd bildar tillsammans en hel skog. Klass och kön står inte ensamma, var för sig, Rasismen är lika mycket en klassfråga som det är en könsfråga.

Intersektionalitet

Det är inte bara i Avpixlats mörkaste undervegetation rasismen kommer hand i hand med homofobin och kvinnohatet. För inte så länge sedan gick kända kvinnor ut i media och berättade hur de utsatts för internethatares bisarra  fixering av det kvinnliga könet. Det är hora hit, blatte dit, kvinnliga krönikörer ska våldtas, vänsterdebattörer önskas bli utsatta för gruppvåldtäkter, en del hot framförs genom internet, andra hot kommer närmare som via telefon eller som brev.

Det är samma män, samma uppbärare av patriarkatets attribut, män som röstar ”invandringskritiskt”, som hotar kvinnor och önskar se dom våldtagna. Dom finns i kommentarsfälten, dom finns i verkligheten och dom finns i Sveriges riksdag. Där är ordvalen och retoriken annorlunda, men betyder samma saker. Det kommer bara i olika förpackningar men har samma innehåll. Det är kvinnor som bär ansvaret vid våldtäkt, det ät kvinnor som ska vara bärare av familj och traditioner, det är kvinnor som ska ta ansvaret för familjen på bekostnad av karriär och lägre pension. Det är kvinnan som ska ta dom lågavlönade jobben, på  bekostnad av högre sjukskrivning och hårdare arbetsbelastning.

Det här är tydligen helt okej, för vi lever i ett samhälle som äger ett normsystem som säger att detta är fullt normalt, trots att det inte är normalt. Det är inte normalt att kalla någon Hora, men inte heller normalt att bygga ett samhälle som diskriminerar ena halvan av mänskligheten.

Enligt OECD har klassklyftorna ökat mest av alla mätbara länder. Sedan 1995 och till 2010 har andelen fattiga i Sverige ökat med över dubbelt så mycket (Från 4% till 9%). Det finns grupper av människor som fått det klart sämre sedan 2006, när Alliansen tog över efter Socialdemokraterna. Hans Heggeman, SCB, säger till SvD:

Men det finns en grupp som rent faktiskt har fått det sämre under den senare delen 00-talet. Sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer har enligt SCB en sämre ekonomi i dag än de hade 2006. Deras ersättningar har inte höjts, och i några fall sänkts, samtidigt som de inte fått del av regeringen Reinfeldts inkomsskattesänkningar.  

Det är inte bara rasismen som ökar när segregationen och klassklyftorna ökar.  Ett segregerat samhälle skapar en grogrund för alla former utav extremism. Högerextrema rasistiska partier och även rena rasbiologiska partier tar sin näring i klassamhällets och utanförskapets mörkaste vrår. Den borgerliga individbaserade politik som aggressivt privatiserat sönder vår välfärd, skapat en ny underklass och öppnat upp för en cynisk vinstjakt inom vård, omsorg och skolan – har inte bara ökat klassklyftorna och gjort rika rikare och fattiga fattigare, politiken har även blåst luft under rasisternas vingar.

Det är så det hänger ihop. För allting hänger ihop. Rasism, antifeminism och klasspolitik. Det är därför vi måste ha en analysmodell som förklarar dess samband. Det är därför jag ser intersektionalitet som oumbärlig för antirasismen från vänster.

Om Sallstrom

Ung socialist, världsmedborgare och medmänniska, träningsfreak och matmissbrukare. Finns inget som inte är möjligt, för en själv. Vill delta, vill vara nära, finnas till hands och kunna det som alla vill vara bra på. Det är jag.
Detta inlägg publicerades i Politik. och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Antirasismen från vänster behöver intersektionalitet

  1. lank skriver:

    Jag vill tipsa om en tidigare skinhead som offentliggjort sin mycket tunga historia som jag läste igår. Det finns något avsevärt viktigt med att dela denna historia och jag tror många kan ta lärdom. http://fallbeskrivning.blogspot.se/

Lämna en kommentar