Genomgång av USAs rapport om Putins inblandning i valet – WikiLeaks och RT har stor roll.

ryssland

GMAnetwork.com

Jag går igenom den amerikanska underrättelsetjänsten nyligen släppta rapport om Rysslands påstådda inblandning i de Amerikanska valet.

Referat från rapporten:
Putin ska ha försökt på verka det amerikanska valet genom att misskreditera Hillary Clinton. Att förse WikiLeaks med material ska ha varit ett led i denna kampanj, enligt underrättelsetjänsten.

Kreml ska även ha försökt att underminera den Liberala demokratiska ordningen i USA. Något som ryska ledare under en lång tid sett som ett hot mot den ryska staten.

Underrättelsetjänsten menar i sin rapport att Putin direkt anklagar USA för att ligga bakom Panama – skandalen och den Olympiska dopningsskandalen i ett led att peka ut Ryssland.

Det lutar åt att Putin velat misskreditera Clinton som hämnd. Putin ska länge ha beskyllt Utrikesminister Clinton för att ha orkestrerat antiryska demonstrationer under 2011 och 2012. Samt ska Clinton ha fällt kränkande kommentarer om Putin.

Underrättelsetjänsten anser sig ha klara fakta för varför Putin föredrar Trump framför Clinton som USAs president.Moskva ska även ha sett en Trumpledd administration som en tydlig allierad i en koalition mot ISIS i Syrien. Men alla fakta kan inte publiceras, enligt rapporten. Med risk för att röja utländska underrättelsekällor och försvåra fortsatt underrättelsearbete.

Enligt underrättelsetjänsten  ska Putin postat kommentarer om det amerikanska valet och medvetet ha undvikit att kommentera och stötta Trump. Ryska myndigheter ska ha varit rädda för att ett öppet stöd till Trump från Putin skulle slå tillbaka och skapa en motsatt reaktion från de amerikanska väljarna. Ryssland, ryska myndigheter och proryska källor ska även direkt efter valet ha upphört med att posta information om ett riggat amerikanskt val. För att inte påverka opinionen i negativ riktning nu när Trump hade blivit vald, menar Underrättelsetjänsten. Under valet låg Moskvas fokus på att dels misskreditera Clinton och dels anklaga det amerikanska valet för att vara orättfärdigt (riggat).

Den ryska kampanjen ska ha skett på internet med hjälp utav betalda troll och med hjälp utav den ryska statens mediekanaler ( Exempelvis RT, red.anm).   Ryska underrättelsetjänster ska även ha riktat in sig på mål som indirekt och direkt hade med det amerikanska valet att göra. Även de två stora partierna, Demokraterna och Republikanerna ska ha varit mål för intresse från ryska underrättelsetjänster genom internetoperationer. Den amerikanska underrättelsetjänsten kallar det för  ”Cyber Espionage Against US Political Organizations.” USA anklagar även ryska underrättelsetjänster (GRU) för att ha haft tillgång till databaser under en lång tid, cirka ett år innan valet.

GRU ska även ha tagit hjälp utav WikiLeaks för att påverka valet, enligt rapporten. GRU ska ha valt wikiLeaks för att organisationen har hög trovärdighet genom sina tidigare avslöjanden enligt rapporten. RTs, (fd Russian Today) chefredaktör ska ha besökt Julian Assange på Ecuadors ambassad i London under 2013 för att diskutera deras samarbete.

Den ryska propagandan ska enligt rapporten ha kommit från ryska statliga medier så som RT och Sputnik och kvasistatliga troll. för att skapa sig en plattform mot en internationell publik. Detta ska ha skett genom att posta positiva nyheter om Trump och genomgående posta negativa nyheter om Clinton. Detta ska ha pågått från och med mars 2016.

Den ryska propagandan ska ha riktat in sig på att utmåla Trump som ett offer.

”Putin’s chief propagandist Dmitriy Kiselev used his flagship weekly newsmagazine program this fall to cast President-elect Trump as an outsider victimized by a corrupt political establishment and faulty democratic election process that aimed to prevent his election because of his desire to work with Moscow.” ( s.14)

RTs bevakning av det amerikanska valet och Clinton ska bara ha fokuserat på de läckta mejlen och anklagelser om att Clinton var korrupt och om hennes mentala och fysiska hälsa samt hennes band till islamistisk terrorism, enligt rapporten.  Även idén om att valet av Clinton som president kunde leda till krig mellan de bägge länderna salufördes på RT, enligt den amerikanska underrättelsetjänsten.

Länk Rapporten.

Reflektion: USAs stora hyckleri.

RT och internettroll återkommer frekvent i rapporten och används på flera ställen för att bevisa Rysslands inblandning i valet. Underrättelsetjänsten har bevisat att det fanns ett intresse från ryskt håll att bevaka valet samt bevaka sina egna intressen som främmande stormakt i konflikt med en annan men dom har inte lyckats bevisa om detta gjorde någon skillnad för valets utgång. Som rapporten är utformad känns den tendentiös.

Självklart är RT, en utav världens största internationella mediekanaler på internet, intresserad av det amerikanska valet och självklart är RT, precis som alla andra intresserade av Julian Assange.

Ryssland har ett egenintresse av det amerikanska valet då valet stod mellan en ryssfientlig och en ryssvänlig kandidat. Att Ryssland bevakar sitt lands intressen i väst är vad USA sysslat med i öst sedan andra världskriget. Med tanke på de CIA finansierade kupperna och de amerikanska aggressionerna på stater i öst och deras ledare, val av ledare och politiska inriktningar framstår den ryska internettrollningen som ett pojkstreck.

Slutsatsen av att ha läst rapporten är att USA hycklar som vanligt. Trump må vara en olämplig kandidat men Putins agerande är dels förståelig och dels inte ens allvarlig om vi jämför hur USA agerat utrikespolitiskt de senaste 50 åren mot andra länder i öst och i Sydamerika.

 

Annonser

Om Sallstrom

Ung socialist, världsmedborgare och medmänniska, träningsfreak och matmissbrukare. Finns inget som inte är möjligt, för en själv. Vill delta, vill vara nära, finnas till hands och kunna det som alla vill vara bra på. Det är jag.
Det här inlägget postades i Politik. och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Genomgång av USAs rapport om Putins inblandning i valet – WikiLeaks och RT har stor roll.

  1. Häpnadsväckande resonemang.
    Ett övergrepp urskuldas med andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s