Vi smädar kvinnor utan att blinka

haffo

Bild: Expressen

Vi smädar kvinnor utan att blinka och vi gör det så ofta att vi inte ens märker att vi gör det. Därför blir Delmon Haffos ”hora” live rakt ut i etern så förlösande tydligt över hur vi beter oss.

Varför är ni chockade över att en man kallar en kvinna för hora? Arg, ledsen, förbannad absolut. Men chockad? Som om det var något nytt med män som kallar kvinnor för hora. Den moderata tjänstemannen Delmon Haffo kallade socialförsäkringsministern Annika Strandhäll för hora och helt plötsligt slår Sverige bakut i moralpanik. Ungefär som Siewert Öholm när han ställs inför hårdrocksgruppen WASP. Öholm frågar retoriskt sig själv, hur har vi hamnat här? Precis som vänstersajten Politism gör nu.

Efter ”hora!” måste vi fråga oss hur vi hamnade här. (Rosén, 2016 – 11 – 18)
Erik Rosén fokuserar på det politiska samtalet och behandlar Delmon Haffos kommentar som ett inlägg i debatten. Alla som sett videoklippet inser ju förstås att detta inte är ett debattinlägg utan ren trams. Vi ser en ung man som spexar framför sina manliga kamrater. Så när Erik Rosén låtsas som om det är ett politiskt utspel Haffo sysslar med gör han sig själv och debatten en björntjänst. För den här typen utav språk från män mot kvinnor är inget nytt och således inget att chockeras över . Vi ska reagera, vi ska bli förbannade men chockade?

Och det är inte bara Politism chefredaktör som vill få det till att ordet hora är något nytt som män kastar mot kvinnor. Ledarsidor från alla håll och kanter lägger ut analyser om det inträffade. Det skylls på ”Trumpfiering av debatten”, det skylls på ”samtalsklimatet på twitter” och det skylls på Sverigedemokraterna. Som om hora – epitet kastade mot kvinnor kom med Twitter eller med Trump. Ingen tar dock på allvar tag i den riktiga anledningen till moderaternas hora – gate.

Patriarkatet.

Låt oss tala allvar och skippa de ideologiska positioneringarna som är anledningen till Erik Roséns märkliga inlägg om hora- gate. Hora, fitta, luder, och diverse andra epitet baserade på kvinnors sexualitet eller kvinnors underliv är ungefär lika gammalt som civilisationen. Ett ord som använts av män i några tusen år mot kvinnor borde inte avfärdas med att det är Trumps fel inte heller borde det sända chockvågor av förvåning runt om i landet. Den som blir förvånad över att en ung man kallar en kvinna hora har inte besökt en skola på länge. Gå in i närmaste omklädningsrum där män huserar eller traska in i ett rum av festande män. Var helst det finns män, pojkar, killar, finns det nedvärderande epitet av kvinnor. Det är ett sådant samhälle vi lever i. Det borde vi prata om och inte skylla våra tillkortakommanden på Trump, Twitter eller ens på moderaterna.

Nyligen reagerade antirasistkollektivet ”Inte rasist men” på antirasister som under demonstrationer ropar snuthora mot kvinnliga poliser. Märk väl, de reagerade och tog avstånd och de skyllde inte ifrån sig. IRM reagerade, de blev förbannade. Snuthora är ett ord som inte är okej, var deras budskap och följarna tog det med blandade känslor. Anledningen till att en näst intill helt igenom vänstergrupp som är IRMs följare är inte tog det helt igenom bra att IRM tog avstånd från hora – epitet handlar så klart om samma fenomen som fick moderaten Delmon Haffo att kalla Strandhäll för hora.

Patriarkatet

Tidigare i år skrev jag en utredande uppsats om ungdomars svordomar. Jag plöjde faktaböcker och läste andra uppsatser i ämnet. Bland annat skrev jag om språkforskaren Magnus Ljungs analys om svordomar bland unga i Tensta. Med utgångspunkt ur Magnus ljungs analyser ur svordomsboken skrev jag:

2005 fick Ljung tillfället att prata med ungdomar i Tensta om svordomar. Han bad ungdomarna (14 – 17 år) att lista de vanligaste svordomarna. Resultatet ska tas med en nypa salt men det ger ändå ger en fingervisning över hur svordomarna ser ut hos ungdomar idag (ibid). Inom könsorgansmotivet listade författaren 20 av de vanligaste svordomarna. Av dessa 20 tar 12 sitt ursprung ur det kvinnliga könet (fitta), 8 av svordomarna beskriver manliga könsorgan i homosexuella akter (kuksugare) En svordom illustrerar pappa som smädas med att ha liten kuk. Även inom samlagsmotivet dominerar kvinnan som symbol för smädelsen, till och med under kategorin det religiösa motivet lyckas smädelserna av kvinnor och homosexuella dominera stort.

Vi smädar kvinnor utan att blinka och vi gör det så ofta att vi inte ens märker att vi gör det. Därför blir Delmon Haffos ”hora” live rakt ut i etern så förlösande tydligt över hur vi beter oss. Och ja, kanske blir vi lite chockade över det faktum att det kunde ha varit jag, eller du, eller någon annan man där ute. Så länge vi har andra män som garvar åt oss och bekräftar oss så kommer detta att fortsätta oavsett hur många ledarsidor som chockade skyller på Trump och Sverigedemokraterna. Haffo är inte unik, likväl är han en idiot och det var bra att han fick sparken. Men låt oss prata om att kejsaren är naken istället.

Om Patriarkatet.

– David Sällström

 

 

Annonser

Om Sallstrom

Ung socialist, världsmedborgare och medmänniska, träningsfreak och matmissbrukare. Finns inget som inte är möjligt, för en själv. Vill delta, vill vara nära, finnas till hands och kunna det som alla vill vara bra på. Det är jag.
Det här inlägget postades i Politik. och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s