HAITI: De fattiga drabbas hårdast av orkanen

haiti

HAITI.  Landet vars medellivslängd är ca 62 år, har drabbats hårt av orkanen Matthews. Sjukdomar sprider sig och hungern slår hårt mot den redan mycket fattiga befolkningen. tiotusentals är hemlösa i orkanens spår. Dödssiffran stiger hela tiden.

 
”Matthew slog till mot Haiti i tisdags med en vindstyrka på 230 kilometer i timmen. Höga vågor rusade in över Les Anglais-området och förstörde hus och hyddor.” (Aftonbladet, 8/10)
 
2010 drabbades Haiti av en jordbävning som krävde ca 200 000 dödsoffer. Hjälpsändningarna till landet försenades kraftigt då infrastrukturen i de drabbade områdena var krossad.(wikipedia)
 
Haiti beräknas vara västvärldens fattigaste stat vars invånare försörjs till stor del av exilhaiter.
 
Det är i fattiga områden som orkaner och andra naturkatastrofer skördar flest liv. Orkanen Katrina (2010) slog hårt mot den svarta fattiga befolkningen i New Orleans.Vilket väckte en hård debatt om den amerikanska rassegregationen och de socioekonomiska klasskillnaderna mellan vita och svarta i New Orleans.
 
Att Haiti drabbas så hårt av Matthews är inte något undantag från regeln att fattiga områden drabbas hårdast av naturkatastrofer. I rika länder lever vi längre, vi har större skydd mot sjukdomar, vi har en starkare infrastruktur och således också högre beredskap för svåra katastrofer.
 
I Haitis fall där USA är och norpar av landets naturtillgångar samt placerar sina företag i landet på grund av den billiga arbetskraften, glöms den utnyttjade befolkningen bort när krisen står för dörren. Hos kapitalismen finns ingen hjälp att finna. Återigen när Haiti står inför en stor naturkatastrof är det alltså hjälporganisationer från Europa som tar över ansvaret. Den stora grannen i väst är mest oroade över sina pooler i Florida. Svensk överklassmedia som Aftonbladet intervjuar en orolig Jesper Parnevik. En svensk dekadent kändis som numera lever på att exploatera sig själv i förnedringsteve på prime time är orolig över orkanen och Aftonbladet gör en rubrik över det. Samtidigt fortsätter fattiga människor att dö i orkanens spår i Haiti.
 
Det är en klassfråga, en rasfråga och en fråga om västkapitalistisk egocentrism. Högst en fråga om människovärdet och västkapitalistiska dubbla måttstockar om vad som är värt att rädda. Sig själva eller fattiga människor i de mer avlägsnare delarna av världen.
Annonser

Om Sallstrom

Ung socialist, världsmedborgare och medmänniska, träningsfreak och matmissbrukare. Finns inget som inte är möjligt, för en själv. Vill delta, vill vara nära, finnas till hands och kunna det som alla vill vara bra på. Det är jag.
Det här inlägget postades i Politik. och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s