Expert om SD Västerås budgetförslag: ”stor demokratisk fara”

fub

Foto: Skärmdump från FUB: hemsida

VÄSTERÅS:BUDGETFULLMÄKTIGE
Sverigedemokraterna Västerås har i sin skuggbudget för 2017 en lista av besparingar. Sänkt föreningsstöd, är ett utav dem. Tobias Utterstedt (SD), vikarierande politisk sekreterare till bloggen:

Föreningar som inte har demokratiska värderingar skall ej ha något stöd och så vill vi ta bort allt som har med integration att göra, vi är för assimilering.”

– Som länsbildningskonsulent så ser jag en stor demokratisk fara om föreningsstödet sänks. På lång sikt urholkar det demokratin, skriver Annika Lind i ett mejl till mig.

Hur många föreningar i Västerås som du känner till är att betrakta som att ”inte ha demokratiska värderingar”?

– Jag känner inte till sådana föreningar för de blir inte godkända såsom ”möjliga att uppbära bidrag”, skriver Annika Lind fortsättningsvis.

Riktlinjer för föreningsstöd.
Det är olika nämnder inom kommunen som godkänner föreningar och beslutar om föreningsstödet. Bland annat är det kulturnämnden som sköter stödet till fritids – och kulturföreningar och nämnden för idrott och friluftsliv som har hand om stödet till idrottsföreningar.Riktlinjerna för föreningsstödet för samtliga föreningar inom Västerås kommun oavsett inriktning är:

”(Föreningen ska) Ha en policy för föreningens arbete beträffande värdegrundsfrågor inom de områden som ingår i diskrimineringslagen. Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.

Ha demokratiska arbetsformer som leder till engagemang, delaktighet och samverkan. ”

– Det finns redan kriterier för att bli en godkänd förening som har rätt att söka stöd, det ska finnas godkända stadgar, de ska vara öppna och demokratiska mm. Först gör kontaktcenter en kontroll sen kan det också bli andra tjänstemän som ger sina synpunkter, skriver Annika Lind.

17.2 miljoner till idrotten
2014 skriver Västerås stad i ett pressmeddelande att 78 olika idrottsföreningar inom kommunen tillsammans fick dela på 17.2 miljoner kronor i föreningsstöd. Det är tusentals barn och ungdomar och vuxna som är beroende av det kommunala stödet. Jag får tag på Margareta Hallner, ordförande för FUB Västerås. FUB är en förening som jobbar med frågor som rör personer med utvecklingsstörning. FUB får föreningsstöd från kommunen.

Vad skulle du vilja säga till de politiker i Västerås som i sina rambudgetförslag för 2017 föreslår minskat föreningsstöd?

– Här ska man satsa på Civilsamhället då rycker man undan en så viktig del vi behöver bidrag för att kunna fortsätta.

Margareta Hallner fortsätter.

– Många idrottsföreningar struntar i målgruppen funktionsnedsatta här skulle det vara ett krav. Idrott är till för alla. Vi har en målgrupp som har dålig hälsa.

Jag kontaktar Annika Lind på nytt för att reda ut en sista fråga

Men om det då redan finns regler kring vilka som får eller inte får föreningsstöd är då SDs besparingsförslag uddlöst?

– De vet nog inte vad som redan görs i Västerås utan går på någon form av ”nationellt” spår . För att sänka föreningsbidragen kan de ju vilja ändå….det gynnar dem i långa loppet att vi övriga inte samlar oss i demokratiska föreningar.

Jag har sökt Tobias Utterstedt för ytterligare kommentarer men han har inte hunnit svara innan den här textens publicering.

Tobias

Tobias Utterstedt, pressbild.

Text: David  Sköld Sällström 

 

Annonser

Om Sallstrom

Ung socialist, världsmedborgare och medmänniska, träningsfreak och matmissbrukare. Finns inget som inte är möjligt, för en själv. Vill delta, vill vara nära, finnas till hands och kunna det som alla vill vara bra på. Det är jag.
Det här inlägget postades i Politik. och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s